Har du tænkt på, hvor dine roser kommer fra? Det er jo ikke ligefrem højsæson i Danmark lige nu.

På denne tid af året, er roserne typisk dyrket i Kenya, Ethiopien eller Equador og bliver fløjet hertil på køl. En enkelt buket kan således samlet have tilbagelagt flere kilometer end du selv kan nå at rejse på et helt liv. Og det koster på CO2 regningen.

Politiken har kikket på, hvor meget CO2 hver enkelt rose har kostet, når den rammer de danske butikker og svaret er overraskende.  Hver enkelt rose, der flyves hertil, koster ca. 1 kg CO2.

Jamen, så kan jeg da købe nogen fra Holland i stedet, tænker du måske. Det kan du også, men det bliver det faktisk ikke bedre af, for i Holland bliver rosen i stedet dyrket i et vinteropvarmet drivhus, og så bliver prisen i stedet hele 5 kg CO2 pr. stk. Det betyder, at én buket med 20 røde roser fra Holland forurener lige så meget som at køre 500 km i bil! Det er helt vildt, synes jeg.

Men Valentinsdag er jo rosernes dag, og det vil da være ærgerligt at undvære dem, så det må man jo nok bare tage med, denne ene gang om året.

Men det behøver du ikke!

I stedet kan du i år forære din elskede en smuk, rød, håndlavet rose fra Virkeværk. Jeg kender ikke det præcise CO2 aftryk på den, men det er i hvert fald laaaaangt lavere end roserne fra Holland. Papiret til roserne er fremstillet i Italien og er FSC-certificeret. Selve rosen er fremstillet i Vejle og transporten kræver ingen køling undervejs.

Selve rosen fra Virkeværk er selvfølgelig noget dyrere, end de 20 røde roser fra Kenya, men hvor kenyanerne begynder at hænge med hovederne efter et par dage, så er papirsrosen en engangsinvestering, som du kan have glæde af i mange år. Og så sparer du jo også CO2 hver eneste gang fremover, når du undlader at købe en ny, importeret, udenfor-sæson rose!

Kilde: Politiken